Kuracje na wczasach odchudzających prowadzone są na bazie DIETY ŚRÓDZIEMNOMORSKIEJ.

Polecamy

WIELKANOC 2016 w ZOSIEŃCE !

więcej

 

 

 

 

 

Dieta warzywno-owocowa - wczasy odchudzające

Stosowana przez nas dieta warzywno-owocowa,

propagowana w Polsce przez dr Ewę Dąbrowską

Podstawą diety warzywno owocowej, jest spożywanie trzech posiłków dziennie, składających się z warzyw surowych i gotowanych, zup warzywnych, owoców i soków. Wskazane jest spożywanie kiszonych ogórków, kiszonej kapusty, soków z kiszonych ogórków, buraków... Do diety należy używać kopru, sałaty, spożywanie czosnku i chrzanu powoduje niszczenie bakterii gnilnych.

Dieta warzywno-owocowa

Dieta warzywno-owocowa jest odmianą postu. Powoduje on, że po kilku dniach organizm przestawia się na odżywianie endogenne, czyli zaczyna "zjadać" zapasy w postaci nagromadzonych złogów chorób. Złogi te powstają na skutek nieszczelnego jelita, z którego przenikają pewne cząsteczki blokując nasz system immunologiczny, jako złogi białkowe. Są one powodem obniżenia odporności organizmu. Jeżeli system immunologiczny jest zablokowany, nie widzi on chorób. Łatwym do sprawdzenia testem na szczelność jelita jest kolor moczu po zjedzeniu buraków. W procesie oczyszczania organizmu jelito uszczelnia się.

Po włączeniu się odżywiania endogennego, uruchamia się proteoliza (rozpad białek), pobudza ona procesy regeneracji i przyspiesza ustępowanie zmian zwyrodnieniowo-zapalnych. Uruchomienie lipolizy (rozpad tłuszczu) powoduje cofanie się miażdżycy, otyłości i usprawnianiu innych przemian.

Brak uczucia głodu powodują kwasy tłuszczowe, które przenikają do przewodu pokarmowego. W trakcie diety oczyszczającej jemy warzywa ubogie w substancje odżywcze takie jak:

  • cebulowate (por, czosnek, cebula)
  • korzeniowe (burak, marchew, chrzan, seler, pietruszka, rzodkiewka,rzodkiew biała)
  • kapustne (biała kapusta, włoska, kalafior)
  • dyniowate (ogórki, ogórki kiszone,dynia, kabaczki)
  • psiankowate (papryka,pomidory)
  • liściaste (sałata, seler naciowy, zioła)
  • owoce (cytryny, jabłka, grejpfruty)

Do posiłków dodajemy chrzan i czosnek w dowolnych ilościach. Ciekawostką jest, że zjedzenie nawet dużej ilości surowego czosnku nie powoduje skutku w postaci przykrego zapachu (ani z ust ani z ciała). Ilość zjedzonego pokarmu jest bez znaczenia. Ważna jest kolejność. Po rozpoczęciu diety owocowo-warzywnej organizm zaczyna wydalać z siebie toksyny. Może to spowodować w 3-4 dniu bóle głowy, biegunkę, ból stawów, ogólne złe samopoczucie. Po kilku dniach objawy te samoczynnie ustępują.

Wskazania do stosowania diety warzywno-owocowej

  • w celach profilaktycznych
  • zaburzenia czynnościowe (zgaga, nerwica, zaparcia, zespół jelita nadwrażliwego)
  • zaburzenia metabolizmu (ciśnienie, cukrzyca na lekach, wysoki cholesterol, miażdżyca serca i naczyń, skaza moczowa, kamica nerkowa zakrzepy)
  • choroby zwyrodnieniowe (zwyrodnienie stawów, łuszczyca, otłuszczenie wątroby, wrzody żołądka, paradontoza, zaćma, nieżyt jelit)
  • defekty odporności immunologicznej (astma, nawracające infekcje, przewlekłe zapalenie wątroby, reumatoidalne zapalenia stawów)

Skutkiem stosowania diety owocowo warzywnej są:

  • obniżenie cholesterolu i poziomu ob
  • zmniejszenie poziomu toksyn i wolnych rodników w organizmie
  • poprawienie ukrwienia organizmu
  • ustępowanie objawów wielu chorób
  • zmniejszenie wagi ciała lecz po kuracji waga powraca. W związku z tym zalecane jest przejście na dietę strukturalną pozbycia się efektu jo-jo

Przeciwwskazania do stosowania diety warzywno-owocowej

  • cukrzyca na insulinie
  • niedoczynność nadnerczy
  • ostra porfiria
  • nadczynność tarczycy
  • depresja
  • okres ciąży i karmienia
  • dzieci
  • gruźlica
  • zaawansowane choroby nowotworowe
  • zaawansowana niewydolność nerek, serca, wątroby
  • stany po przeszczepach narządów
  • stany bezpośrednio przed i pooperacyjne.